Klantverhaal

Curaçao Medical Center: het middelpunt van innovatieve zorg in de Caribische regio

Multidisciplinair samenwerken begint bij goede beelduitwisseling

In november 2019 opende het Curaçao Medical Center (CMC) in Willemstad haar deuren. Het hypermoderne ziekenhuis is uitgerust met de nieuwste apparatuur. Daarmee wil de overheid de gezondheidszorg op het eiland én in de regio naar een hoger niveau tillen. Efficiënte diagnostiek en goed gefaciliteerde MDO’s zijn hierbij erg belangrijk. Het CMC koos daarom voor het enterprise imaging systeem van Sectra, niet alleen voor de uitgebreide technische mogelijkheden, maar ook vanwege de kennis en ervaring om het CMC klaar te maken voor de toekomst.

Sectra is in het verleden een heel belangrijke en betrouwbare partner geweest. De techniek die ze leveren is stabiel en de mensen die er werken zijn behulpzaam. Ze hebben veel kennis en ervaring en dat was erg prettig bij dit project.

Gianni Sille, PACS beheerder CMC

We hebben een aantal sessies georganiseerd waarin we met alle medisch specialisten om tafel gingen om te bespreken: welke harde eisen en welke wensen heb je ten aanzien van medische beeldvorming en verslaglegging? Sectra was bij die gesprekken aanwezig en kon meteen de vertaalslag maken naar de techniek. Zo hadden we heel snel helder wat er wel en niet mogelijk zou zijn.

Elmer Kwidama, ICT-manager CMC

Enterprise Imaging op Curaçao

Het CMC vervangt het Sint-Elisabeth Hospitaal, dat al jaren gebruikmaakte van het Sectra PACS. Dit ziekenhuis gebruikte daarnaast echter nog twee andere PACS-systemen, die onderling niet gekoppeld konden worden. Een doorn in het oog van ICT-manager Elmer Kwidama. “In het oude ziekenhuis werden wij fors beperkt door financiële problemen. We hadden al heel lang de wens om met één PACS te gaan werken. We wilden tevens beelden van andere medisch specialismen via het EPD beschikbaar kunnen stellen. Dat kwam toen helaas niet van de grond. Het was technisch veel te complex en erg duur.”

Met de bouw van het nieuwe ziekenhuis was deze mogelijkheid er wel, vertelt coördinator systeemintegratie en PACS-beheerder Gianni Sille. “We moesten op een heleboel fronten opnieuw beginnen. Dit project kon daar mooi op meeliften.”

De twee hadden meteen helder dat ze de enterprise imaging omgeving met Sectra wilden opzetten. “Sectra is in het verleden een heel belangrijke en betrouwbare partner geweest. De techniek die ze leveren is stabiel en de mensen die er werken zijn behulpzaam. Ze hebben veel kennis en ervaring en dat was erg prettig bij dit project.”

Wensen inventariseren

Het was echter wel duidelijk dat niet de techniek centraal zou moeten staan, maar de wensen van de medisch specialisten. Kwidama vertelt: “We hebben een aantal sessies georganiseerd waarin we met alle medisch specialisten om tafel gingen om te bespreken: welke harde eisen en welke wensen heb je ten aanzien van medische beeldvorming en verslaglegging? Sectra was bij die gesprekken aanwezig en kon meteen de vertaalslag maken naar de techniek. Zo hadden we heel snel helder wat er wel en niet mogelijk zou zijn.”

In die gesprekken stonden twee onderwerpen centraal: hoe is de beeldopslag geregeld en in welk systeem doen we de verslaglegging? Sille: “Wij slaan de beelden zelf op, op eigen servers. We gebruiken de cloud om beelden te delen met andere ziekenhuizen via de Image Exchange Portal (IEP) van Sectra. We zetten de beelden klaar en een ander ziekenhuis kan ze van die portal af halen. Dat is volledig onafhankelijk van het PACS of VNA dat een ander ziekenhuis gebruikt.”

Het gaat om circa 5000 beelden per jaar die op deze manier worden gedeeld met andere ziekenhuizen of diagnostische centra, want IEP wordt ook gebruikt als CMC diagnostiek uitbesteedt, vertelt hij. “We werken nauw samen met een teleradiologiebedrijf in Nederland. Zij nemen diagnostiek van ons over als wij te weinig capaciteit hebben en wij kunnen ze ook raadplegen in geval van twijfel. Het is prettig dat zij door een koppeling met Sectra de beelden direct op hun scherm hebben staan, zodat er geen vertraging ontstaat.”

Voor wat betreft de verslaglegging zijn er twee smaken: het verslag wordt gemaakt in het EPD of in Sectra. Sille: “De meeste afdelingen kunnen prima uit de voeten met het EPD. Zij maken het verslag in het EPD en bekijken de beelden via de Sectra UniView viewer. Interventiecardiologie en radiologie hebben meer eisen. Zij maken het verslag rechtstreeks in Sectra, omdat ze dan meer functionaliteiten tot hun beschikking hebben.”

Technische implementatie in één maand

CMC ging live met een big bang en de meeste specialismen haakten direct aan. Kwidama somt op: “Cardiologie, interventiecardiologie, gynaecologie, oogheelkunde, orthopedie, MDL, de longartsen en neurologie.” Andere specialismen staan nog in de rij. “We moeten nog live met KNO, dermatologie en de plastisch chirurgen”, zegt hij. “En op wat langere termijn staat oncologie nog op de planning. Toch zijn we heel blij dat we in 2019 direct live konden met zo’n grote groep aan specialismen.”

Dat verliep eigenlijk van een leien dakje, vertelt Sille. “De technische implementatie hebben we in één maand tijd gedaan.” Dat was te danken aan een goede voorbereiding, waar Sectra nauw bij betrokken was. “We hadden helder welke systemen moesten worden aangesloten en hoe we die koppelingen moesten realiseren. Er was eigenlijk maar één tegenvaller, bij een apparaat dat wordt gebruikt bij interventieradiologie. De interventiekamer in het nieuwe ziekenhuis was nog niet gereed, dus de oude interventiekamer werd nog gebruikt. Derhalve moest het Sectra-systeem gekoppeld worden aan de oude interventiekamer, maar er lag geen kabel. Daarom hebben we een fiberverbinding gerealiseerd om de beide aan elkaar te koppelen. Dat heeft wel wat hoofdpijn opgeleverd, maar het werkte.”

Snelle adoptie door medisch specialisten

Wat daarentegen dan weer heel soepel verliep, was de gewenning aan de nieuwe werkwijze. Medisch specialisten en ondersteunend personeel waren vanaf dag één enthousiast. Dat had ook te maken met de verhuizing, zegt Kwidama. “Alles was nieuw: het gebouw, veel van de apparatuur. Dan kan een nieuwe manier van beeldopslag en verslaglegging er ook nog wel bij. Daar komt bij: het Sectra-systeem is heel gebruiksvriendelijk. Het wijst zich vanzelf. We hebben nauwelijks vragen gekregen, eigenlijk alleen maar enthousiaste reacties.”

Het enige minpunt is het inlezen van beelden van andere ziekenhuizen in de regio. “Die ziekenhuizen zijn nog niet zo modern dat ze beelden kunnen uploaden naar een portal. We krijgen allerlei soorten bestanden op allerlei verschillende manieren aangeleverd. Het kost ons veel tijd die in te lezen.”

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Omdat CMC een overeenkomst heeft gesloten met de ziekenhuizen op Aruba, Bonaire en St. Maarten om nog nauwer te gaan samenwerken en het leidende ziekenhuis in de regio te worden, voelt Kwidama de verantwoordelijkheid om die ziekenhuizen op dit vlak vooruit te helpen. “Ik kan natuurlijk niet voor hen beslissen. Ik kan alleen maar zeggen dat het CMC erg tevreden is over Sectra en dat er vaak meer technische mogelijkheden zijn dan ziekenhuizen wellicht zelf denken.”Elmer Kwidama CMC

Naast de leidende rol in de regio trekt het CMC ook steeds meer buitenlandse patiënten aan. Daar is zelfs een aparte unit voor ingericht: International Patient Care. Het gaat enerzijds om patiënten vanuit de VS die zien dat ze op Curaçao ook goede, maar goedkopere zorg krijgen en om patiënten uit Midden- en Zuid-Amerika die in hun eigen land minder goede zorg kunnen krijgen. Anderzijds gaat het om toeristen die het eiland bezoeken. “Er zijn zelfs cruiseschepen die hun route verleggen omdat er een zieke patiënt aan boord is die dringend specialistische medische zorg nodig heeft”, weet Kwidama.

Daarnaast heeft het ziekenhuis de missie om samen te werken met andere organisaties op het eiland en in de regio die goede zorg willen verlenen maar nog niet uitgerust zijn met een goede infrastructuur en moderne technologie. “We zijn nog aan het onderzoeken hoe dit privacy technisch geregeld kan worden.”

Meer MDO’s, snellere diagnostiek

De grote vraag is natuurlijk wat patiënten uiteindelijk merken van het nieuwe enterprise imaging systeem. Veel, denkt Sille. “We zien gewoon dat er meGianni Silleer MDO’s zijn sinds we met het Sectra Enterprise imaging systeem werken.

Die overleggen worden nu veel beter gefaciliteerd, want je hebt alle beelden vanuit één systeem bij de hand. Daarnaast is de diagnostiek efficiënter. Zodra een beeld is gemaakt, heeft de arts er ook al toegang toe. Als hij twijfelt en even wil overleggen met een collega of met onze Nederlandse diagnostiekpartner, dan kan dat ook meteen. Je kijkt allebei op je eigen werkkamer naar hetzelfde beeld, je kunt dingen aanwijzen. Dat is allemaal veel makkelijker en sneller geworden dan in het verleden.”

Het is voor arts-onderzoekers tevens makkelijker geworden om onderzoek te doen op basis van de beelden, want je kunt data eenvoudig anonimiseren.

Drie tips

Voor andere ziekenhuizen die overwegen over te stappen op een enterprise image systeem, hebben Kwidama en Sille drie adviezen.

1. “Organiseer vooraf sessies met de medisch specialisten, zodat je vooraf helder hebt wat hun harde eisen en hun wensen zijn. Zo kun je een omgeving creëren die aansluit bij hun behoeften. In ons geval hadden de orthopeden bijvoorbeeld specifieke wensen die we konden invullen met het orthopedisch pakket van Sectra. Terwijl andere specialismen prima uit de voeten konden met de Sectra UniViewer die geïntegreerd is in het EPD”, zegt Kwidama.

2. Een ander advies is: denk niet in problemen, maar in oplossingen. Sille: “Bij ons zijn de oogartsen later aangesloten. Zij gebruiken behoorlijk veel en best bijzondere beeldvormingstechnologie. Je kunt dan denken: dat wordt lastig. Maar het bleek dat Sectra hier veel ervaring heeft. Oogheelkunde maakt bijvoorbeeld beelden in heel hoge resolutie die veel te groot zijn om in het EPD in te lezen. Die apparatuur kan echter ook een PDF maken. Die bekijken we nu in de Sectra omgeving, terwijl de ruwe data op de server van het apparaat blijft staan. Voor een MDO of een gesprek met de patiënt voldoet de PDF in vrijwel alle gevallen. De hoge resolutie beelden zijn alleen interessant voor de oogarts en die kan ze op de desbetreffende apparatuur bekijken. Achteraf gezien is oogheelkunde het specialisme dat we het snelst hebben aangesloten, terwijl we daar vooraf juist uitdagingen hadden verwacht.”

3. Een laatste advies is: let bij de selectie van een leverancier niet alleen op de functionaliteiten van het systeem, maar vooral ook op de service die een leverancier biedt. Kwidama: “Wij hebben Sectra puur gekozen omdat we uit onze eerdere samenwerking wisten dat het een betrouwbare partij is die met ons meedenkt. Zij beschikken over kennis en expertise die wij niet hebben en ook niet hoeven te hebben. Technisch lijken de systemen van de verschillende leveranciers best veel op elkaar. Het verschil wordt gemaakt door de aanvullende dienstverlening. Ik kan alleen maar zeggen: maak gebruik van de kennis die Sectra heeft. Vind niet zelf het wiel uit maar vaar mee op de ervaring die zij hebben opgedaan in andere ziekenhuizen. Wij hebben daardoor heel veel vaart kunnen maken.”

 

Meer informatie over Enterprise Imaging?