Structured reporting versnelt en verbetert verslaglegging

Veel radiologen werken nog met tekstverslagen. Maar zou het niet handig zijn als er een mammografie template was waar alle eerdere bevindingen al in zijn opgenomen en de arts alleen interactief zijn of haar eigen bevindingen hoeft toe te voegen? Er kan veel tijd bespaard worden als deze informatie via standaarden gedeeld wordt. Dit is niet alleen prettig voor radiologen, maar ook voor de chirurg die op basis van het verslag moet bepalen hoe hij of zij de patiënt gaat behandelen.

Alleen als we overgaan op gestructureerde verslaglegging kunnen ICT-systemen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor elektronische informatie hergebruikt kan worden en het overtypen tot de verleden tijd behoort.

Carla Meeuwis, Radioloog Rijnstate

AI-algoritmen integreren

Structured reporting maakt het mogelijk om niet alleen tekst, maar ook externe data, zoals van een AI-engine, te integreren in het rapport. Andersom kan data ook veel toegankelijker aangeboden worden aan AI-systemen. Dit gebeurt allemaal binnen dezelfde workflow, zonder dat radiologen een andere applicatie hoeven op te starten. Structured reporting op basis van de IHE-MRRT-standaard is onderdeel van Sectra IDS7 reporting. Zo kan Sectra de resultaten van bijvoorbeeld het Sectra Amplifier AI-platform eenvoudig in het verslag voegen. Het Amplifier AI-platform is ontwikkeld samen met UMC Utrecht en maakt het mogelijk om meerdere AI-engines te integreren in een workflow met één koppelpunt. Ziekenhuizen kunnen uit een bibliotheek kiezen met welke tools ze willen werken en hoeven niet voor iedere tool afzonderlijk afspraken te maken met leveranciers.

Onderzoek naar COVID-19

Structured reporting kan ook een grote hulp zijn bij COVID-19 diagnostiek. Als alle ziekenhuizen thoraxfoto’s en CT-scans op dezelfde gestructureerde manier verslaan, namelijk volgens het advies van de NVvR en op basis van de IHE MRRT-standaard, wordt het eenvoudiger om met analytics inzicht te krijgen in hoe de ziekte zich ontwikkelt. Ook is het makkelijker om patiënten te vinden en op basis van eerder behaalde resultaten de beste behandeling te bepalen.