Artikel

Seks sejlivede myter om kunstig intelligens

Af: Sune Mark Henriksen, Adm. direktør i Sectra Danmark

En kombination af høje forventninger og stort behov har gjort AI til en stjerne i sundheds­sektoren. Men hvad kan du realistisk forvente dig af AI i de næste år?

Lad mig starte med at aflive den hyppigste myte om kunstig intelligens og AI: Når kunstig intelligens kommer ind, bliver personalet reduceret. AI er et værktøj, det kan ikke erstatte en dygtig medarbejder. Men medarbejdere der bruger værktøjet vil være mere værd, end dem der ikke kan.

I mit arbejde hører jeg mange myter om kunstig intelligens i sundhedssektoren. Som frontløber indenfor området føler vi hos Sectra et ansvar for, at debatten foregår på et oplyst grundlag. Målet med denne artikel er derfor at skabe et fælles udgangspunkt for debat, og med de følgende overskrifter belyser og afliver jeg de øvrige fem myter.

Der er slet ikke behov for AI

Danmark har, ligesom de fleste andre vestlige lande, et demografisk problem: Flere ældre, færre arbejdsdygtige og flere der lever længere med sygdomme, der tidligere var dødelige. Det kræver mere effektiv og træfsikker patologi og radiologi, og AI er en del af løsningen.

Allerede i dag oplever vi en dataeksplosion indenfor Enterprise Image Management, særligt indenfor radiologien. Hyppigere hospitalsbesøg og større billedmateriale skaber enorme databaser for de enkelte patienter. Her vil muligheden for at medtage historik og foretage indledende undersøgelser være oplagt med AI, og AI ville dermed mindske den store arbejdsbyrde for lægerne.

Teknologien er der allerede

En myte som både er sejlivet og velbegrundet. Det skyldes til dels, at markedet for AI-applikationer er det vilde vesten lige nu med ekstravagant markedsføring af revolutionerende diagnostik. I virkeligheden fungerer de fleste algoritmer kun i teorien eller på meget snævre områder.

Det er blandt andet derfor, at vi hos Sectra er ved at udvikle en application store, hvor man som kunde har mulighed for at købe regulativt godkendte AI’er igennem Sectra. Det vil kun være AI som kan integreres i de nuværende systemer, er af høj kvalitet og som er klinisk testet.

AI er et værktøj, det kan ikke erstatte en dygtig medarbejder. Men medarbejdere, der bruger værktøjet vil være mere værd, end dem der ikke kan.

Sune Mark Henriksen, Adm. direktør, Sectra Danmark

AI kan ikke anvendes i praksis

Hos Sectra samarbejder vi allerede med virksomheder om udvikling af AI og algoritmer, som skal lette arbejdsgange indenfor radiologi.

En af de virksomheder er Aidence, som har udviklet en radiologi-assistent, som kan udpege, kvantificere og rapportere lungeknuder på CT-scanninger. Alt det sker, inden radiologen overhovedet har kigget på scanningen. Det er et eksempel på en af vores ”Smart Workflow Accelerators”.

Vi er også med til at udvikle en celletællingsfunktion, som kan give patologer og andre læger et hurtigt billede af Ki67, som er med til at klassificere kræftceller.

Udfordringen er kun teknologisk

Ofte er udfordringen todelt, når ny teknologi skal implementeres. Vi oplever ofte en aversion imod teknologien indenfor flere fagområder. Det kan jeg sagtens forstå. AI og algoritmer er bedst, når de ikke bliver bemærket, og dér er teknologien ikke endnu. Men for at nå dertil, så skal teknologien indarbejdes i workflows, og det kræver en vis omstillingsparathed i afdelingerne.

Som et eksempel på et område som er omstillingsparat peger jeg ofte på radiologi, hvor de har oplevet øget effektivitet og mere sikkerhed med nogle enkle værktøjer. Her er ambitionen også, at AI kan mindske udbrændthed indenfor radiologi og samtidig sørge for, at man bedre kan leve op til tidskravene i kræftpakkerne.

AI løser hurtigt hospitalernes store udfordringer

Det er en af de myter, som jeg selv håber er sand. Men realistisk set forudser man, at vi de næste to til tre år vil opleve en skuffelse i markedet. Ambitionerne for AI er simpelthen for store. Men det er formentlig efter denne skuffelse, at de upåfaldende og effektive AI’er vil blive indført.

I mellemtiden er det vigtigt at få erfaring med indførelse af AI og algoritmer på mindre skala. Hos Sectra har vi selv fokus på at skabe erfaring via den kommende application store, så vi kan teste AI af i virkeligheden i samarbejde med vores kunder.

Når jeg og mine kolleger tager til verdens største konference for medicinsk billedbehandling, RSNA i Chicago i november og december, er AI den fjerde-største kategori for messestande. Det siger lidt om forventningerne og ambitionerne til teknologien. Og hos Sectra er vi med i front.

Flere artikler