Digital patologi ved Sykehuset i Vestfold

Kundereferanse

Raskere diagnostikk med ny digital løsning

Sykehuspartner leder utrullingen av en ny, regional tjeneste for digital patologi. Sykehuset i Vestfold er først ute med å ta den i bruk og ser store gevinster for sykehusene og pasientene.

– Innføring av digital patologi er svært etterlengtet for patologiavdelingene i vår region. Med digital patologi vil arbeidsflyten endres drastisk og det vil åpne seg nye muligheter for samhandling og gi mulighet for raskere diagnostikk. Og dette handler til slutt om bedre pasientsikkerhet, sier Pål Suhrke, prosjektleder og avdelingssjef for patologiavdelingen ved Sykehuset i Vestfold.

Tradisjonelt vurderes objektglass fra vevsprøver i mikroskop. Ved å lage digitale bilder av vevsprøver og bruke disse til diagnostisering, åpnes det for mange gevinster for sykehusene og pasientene. Digitaliseringen gjør det også mulig å på sikt ta i bruk kunstig intelligens (KI) – som kan gi enda mer verdi for sykehusene.

Digital patologi benytter det regionale multimediaarkivet til lagring av bilder.

Digital patologi ved Sykehuset i Vestfold

Patologene Synneva Nebauer og Pål Suhrke ved Sykehuset i Vestfold er svært fornøyde med å ta i bruk den nye regionale løsningen for digital patologi. Foto: Sykehuset i Vestfold.

Et lite steg for Sykehuset i Vestfold – et stort steg for regionen!

Sykehuset i Vestfold er først ute med å ta i bruk den regionale patologiløsningen.

– De har allerede en tilsvarende lokal løsning i bruk, så overgangen til den regionale løsningen er ikke så stor for dem. Men for regionen er dette et veldig viktig første steg og en stor nyhet sier assisterende prosjektleder Gjermund A. Bjordal i Sykehuspartner, og legger til:

– Det er et lite steg for Sykehuset i Vestfold, men et stort steg for regionen!

Det er imidlertid først når flere av sykehusene i Helse Sør-Øst kobler seg på løsningen at gevinstmulighetene virkelig vil vise seg.

– Da kan for eksempel en spesialist på Oslo universitetssykehus vurdere bildene sammen med en lokal patolog på et annet sykehus. Det åpner for samarbeid og kunnskapsdeling på en helt annen måte enn det som har vært mulig tidligere.

Digital patologi ved Sykehuset i Vestfold

Bioingeniørene Magnbjørg Kjelseth og Charlotte Schlegel ved skanneren som lager digitale bilder av vevsprøver. Foto: Sykehuset i Vestfold.

Raskere diagnostikk

Oslo universitetssykehus og Vestre Viken er de neste sykehusene som skal ta i bruk løsningen. Målsettingen er at alle patologiavdelingene i Helse Sør-Øst skal være på løsningen i løpet av 2025.

I dag er det slik at prøver må sendes fysisk i posten dersom en lege ønsker en vurdering av en annen spesialist ved et annet sykehus. Dette tar tid.

I tillegg bedres kvaliteten på diagnostikken når patolog har tilgang til å sammenligne en aktuell prøve med tidligere prøver vurdert ved andre sykehus i regionen.

– Den nye tjenesten gir mulighet for raskere diagnostikk. Man kan jobbe på tvers av geografi og på den måten dele kunnskap på tvers av sykehusene – som kan øke kapasiteten til tjenesten, sier Suhrke.

Digital patologi ved Sykehuset i Vestfold

Regional løsning for digital patologi er en etterlengtet tjeneste for patologene. Bildet viser hvordan de digitaliserte vevsprøvene kan sees på skjermen. Foto: Sykehuset i Vestfold.

Mange gevinster

Når digital patologi rulles ut, er det som en del av regional multimedialøsning.

– Dette er et eksempel på hvordan tjenestene i Sykehuspartner settes sammen av flere ulike IT-løsninger for å øke pasientsikkerheten og gjøre arbeidshverdagen enklere og bedre for helsepersonell. Dette er nytt og spennende for oss også, og nå er det viktig at vi samarbeider godt internt for å drifte og videreutvikle tjenesten sammen med patologiavdelingene, sier Monica Gerhardsen, regional systemansvarlig for Laboratorievirksomhet i Sykehuspartner.

– Den digitale patologiløsningen vil være patologens viktigste arbeidsredskap. Så det er viktig at fagmiljø, Sykehuspartner og leverandører fortsetter det gode og tette samarbeidet som har vært i prosjektet for å utvikle løsningen videre i årene som kommer, sier Suhrke.

De to viktigste målene for prosjektet er å bidra til å redusere økende underkapasitet på patologidiagnostikk i Helse Sør-Øst og å unngå at pasienter i Helse Sør-Øst får et dårligere diagnostisk tilbud enn i de øvrige regionene.

Digitalisering av prøver på denne måten vil også bedre pasientsikkerheten fordi det reduserer risikoen for å forveksle prøver. Det åpner også for bedre tilgang på data for forskning, innovasjon og undervisning.

 

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Sykehuspartners nettsider 20. september 2024.