Vårdens recept för storskalig AI-implementering – hänger Sverige med?

En rapport i samarbete: PwC, Microsoft, Sectra Sverige och Blackwell Medtech. Från juni 2024.

Vården behöver fortsätta att effektiviseras för att säkerställa och förbättra såväl patientsäkerhet och vårdkvalitet som medarbetarnas arbetsmiljö. Kan AI vara en nyckel för utvecklingen? Hur övervinner man i så fall de utmaningar som gör att det storskaliga införandet av olika AI går så trögt? I en ny rapport visar vi hur Vårdsverige bäst kan nyttja möjligheterna med AI.

AI är byggd för att suga ut information ur komplexa data. Den ökade digitaliseringen som skett i vården har genererat data som inte kunnat användas. Den AI-verktygslåda som blivit tillgänglig matchar behovet väl och enorma mängder data kan nu nyttiggöras med bra verktyg.

Intervjuperson

Vi har CE-märkning för ett väldefinierat medicinskt ändamål som bas, det är samma regulatoriska krav som ställs på AI som på andra medicintekniska produkter.

Intervjuperson

I rapporten Vårdens recept för storskalig AI-implementering – Hänger Sverige med? har vi tillsammans med PwC, Microsoft och Blackwell Medtech undersökt om och hur såväl invånare som vårdens medarbetare vill använda AI. De har uppgett inom vilka områden de anser att AI kan göra störst nytta, vilka risker de ser och vilket stöd som behövs för att medarbetarna ska bli än mer positiva till och trygga i att nyttja AI. Rapporten och dess slutsatser bygger på två enkätundersökningar, intervjuer med tio experter inom svensk vård och/eller digitalisering och AI samt dokumentstudier.

Den sammantagna bedömningen av vårt arbete visar att vårdprofessionen och invånarna är positiva till att använda AI. Därmed vill vi, utifrån vårdens perspektiv, ge förslag på hur storskalig implementering av AI bör gå till:

  1. Bevisa inte det som redan är bevisat
  2. Ansvara för alternativkostnaden
  3. Rusta medarbetarna för samverkan

Mer inspiration