Människa och maskin i symbios
Katalin Szögyi är överläkare på Bröstcentrum på Centralsjukhuset i Karlstad och en av de bröstradiologer som har varit involverade i införandet av Transpara i Värmland. Med AI-verktyget sömlöst integrerat i den bilddiagnostiska applikationen från Sectra får Katalin och de andra läkarna bland annat hjälp att vid tidsbrist prioritera undersökningar som kräver deras omedelbara uppmärksamhet.
”AI-verktyget kan hjälpa oss med en försortering av alla undersökningar. Med en tiogradig skala – ett ”Transpara-score” – klassificeras undersökningarna efter cancerrisk, vilket gör det möjligt för oss att vid tidsbrist fokusera på högriskfallen först”, förklarar Katalin.
Förutom försortering använder de Transpara som beslutsstöd när misstänkta fynd och deras motsvarande ”AI-poäng” markeras med hjälp av CAD-funktionen (computer-aided detection) i Sectras PACS. Sedan kombineras mänsklig perception med datoriserad bildanalys – människa och maskin i symbios.
”Vi är jättenöjda med det här nya arbetssättet”, fortsätter Katalin. ”Det är lite svårt att se varför algoritmen ibland ger låg score på något vi läkare har svårt att granska, exempelvis ett tätt bröst, och ger hög score till något vi erfarna läkare direkt ser är friskt. Men generellt sett tycker jag att det en stor trygghet att ha algoritmen som hjälpmedel. Algoritmen blir aldrig trött eller brister i uppmärksamhet, utan den ger alltid ett jämt resultat av hög kvalitet. Vi använder också ofta CAD-funktionen och tittar extra i det område som är markerat att högst risk för fynd föreligger.”
Hon beskriver att det var lätt för dem att komma i gång med det nya arbetssättet och att hon upplever att arbetsmiljön på totalen har blivit bättre för radiologerna. ”Det här arbetssättet har nu blivit helt naturligt för oss och jag skulle själv bli ledsen om vi blev av med verktyget, för det underlättar och avlastar verkligen, samt får mig att känna mig mer säker i mina beslut.”
I framtiden önskar Katalin att AI-applikationer som Transpara också tar hänsyn till historiska data, vilket hon tror skulle kunna minska antalet ”falska positiva” från algoritmen. ”Det är ofta så vi jobbar för att se om det verkligen är någon förändring, eller om det som kan se avvikande ut är normalt för den specifika kvinnan”, avslutar hon.