Medische beeldvorming steeds belangrijker voor de oncologie

Het belang van samenwerking tussen medisch specialisten en IT voor de kwaliteit van leven van oncologische patiënten

De medische beeldvorming in de oncologie gaat met sprongen vooruit. De verwerking van beelden en data wordt steeds eenvoudiger waardoor we steeds nauwkeuriger kunnen bepalen welke behandelingen de kwaliteit van leven bevorderen en hoe we deze zo focaal mogelijk kunnen toepassen. Bovendien wordt steeds duidelijker dat het in sommige gevallen verstandiger is om niet te behandelen. Sectra sprak met twee vooroplopende ziekenhuizen die multidisciplinair samenwerken om hun patiënten nóg beter te helpen. We spraken uitgebreid met een aantal thought leaders van het AZ Delta en UMC Utrecht over hun visie op de samenwerking tussen medische beeldvorming, oncologie en IT en het verbeteren van de zorg voor de patiënt.

Wij zijn ervan doordrongen dat pathologie en radiologie zowel procesmatig als inhoudelijk zeer op elkaar lijken. We zijn alle twee voorvechters van een meer geïntegreerde vorm van diagnostiek en zijn al lange tijd op zoek naar betere integratie- en samenwerkingsmogelijkheden op technisch en inhoudelijk vlak.

Prof. Dr. van Diest, Afdelingshoofd Pathologie, UMC Utrecht

Uiteindelijk is de uitkomst voor de patiënt het belangrijkst. Als we de data structureel verzamelen, kunnen we een apart model trainen en voorspellen wat de uitkomst is bij behandeling A of B.

Prof. Dr. De Jaeger, Manager leer- en innovatiecentrum RADar, AZ Delta